rss
twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Pkk Terörüne Karşı Askeri Mücadele 1

Alınması Gereken Ek Önlemlerin Sağlayacağı Üstünlükler: AC-130 Gunship



Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz AC-130 Gunship C-130 nakliye uçağının sıcak çatışma bölgelerine hava desteği sağlaması için modifiye edilmiş halidir. Yerleşim yerleri ve kırsal kesimde hedeflere nokta atışı yapabilen AC-130 Gunship isabet gücü yüksek bir taaruz uçağıdır.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetinde AC-130 Gunship yoktur. Aktütün karakoluna 350 kişi saldırdığı söylenilen teröristlerle çatışma 7 saat sürmüştür. Çatışma haberi verildiğinde, saldırı helikopterlerinden (Cobra) daha hızlı olduğundan AC-130'un bölgeye gitmesi en fazla bir saattir. Saldırı helikopterlerinden farklı olarak hedef üzerinde saatlere kalabilen AC-130 350 teröristin tamamını tek tek avlayacak özelliklere sahiptir. Saldırı helikopterlerinden daha fazla cephane taşıyabilir. Karakol baskını yapan teröristlere en ezici darbeyi vuracak, bunun sonucunda terör örgütü için karakol basmak hayal olacaktır.

Saldırı Taktiği

AC-130 Gunship etkili ve isabetli atış için 3 km yükseklikten 300 km/sn hızla hedefine yaklaşır ve hedef üzerinde daireler çizer. Hedefler lazer işaretçileriyle belirlenen hedefler nokta atışlarıyla yok edilir. Gece ve kötü hava koşullarında da kullanılabilen AC-130 gelişmiş radarı sayesinde yerdeki hedeflerin dost mu, düşman mı olduğunu ayırt edebilmektedir. Aşağıdaki izletide Afganistan'da Amerika tarafından kullanılan AC-130 Gunship'i izleyebilirsiniz.



Silah Sistemleri

AC-130'da tüm silahlar uçağın sol kısmında bulunmaktadır. 1 adet 105 mm'lik M102 Haubica hafif obüs uçağın en ağır silahıdır. Etkili menzili 7500 m'den fazla olan bu obüs dakikada 6 ila 10 arası mermi atabilmektedir.



Sol üstteki 40 mm Bofors topunun etkili menzili 4500m'dir. Dakikada 100 mermi atabilir ve uçakta 256 adet 400 mm mermi taşınır. Sağ üstte ise GAU-12 topu bulunmaktadır. Uçakta bir adet bulunan GAU-12 dakikada 1800 mermi atabilir, etkili menzili 3700 m'dir. Uçakta toplam 3000 adet mermisi taşınır. AC-130'un Iraklı direnişçiler üzerinde kullanıldığı izletiyi aşağıdan izleyebilirsiniz.



Göklerden, bilinmeyen yerlerde yağdırdığı ölüm ile kısa sürede psikolojik üstünlük sağlayabilecek kapasitededir. Tek başına çalışabilen AC-130 Gunship ayrılıkçı köpeklerin oluk oluk kanını akıtabilecek, ezecek ve beklenenden daha büyük bir sinerji yaratması süpriz olmayacak bir silahtır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Konuyla ilgili 2 yazınızıda okudum. A-10 Thunderbolt II'un özelliklerini anlattığınız yazıda çok değerli ama AC-130'a ben hayrankaldım. Kesinlikle ordumuzun hizmetine sunulması gereken mükemmel bir silah. Kim bilir üzerinde çalışılırsa mühendsilerimiz herhangi bir kargo uçağını bu hale getirebilirler